Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο ΤΝΤ το βίντεο κλιπ με τίτλο Rever, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο του «Να Τα Λέμε Και Αυτά». Στο συγκεκριμένο τραγούδι, ο ΤΝΤ χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη τεχνική για την γραφή των στίχων. Παίρνει την τελευταία λέξη του στίχου, αντιστρέφει τις συλλαβές της (εξού και Rever) και με την καινούρια λέξη ξεκινά ο επόμενος στίχος. Αυτό μας έβαλε σε πειρασμό να ψάξουμε και άλλα τέτοια τραγούδια και να σας τα παρουσιάσουμε.
Οι Επίλεκτοι, θέλοντας να κάνουν promo την τελευταία τους δουλειά με όνομα ΠΑΡΕ-ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, έβγαλαν το τραγούδι #Δεν Περνούν Οι Μέρες. Στο ρεφραίν τραγουδάνε τον στίχο (Ε)δώ (Π)άλι εδώ (Λ)όγω (Κ)ατάστασης (Τ)ρόμου (ΕΠΛΚΤ σε συντομογραφία το “Επίλεκτοι”). Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Το άθροισμα των αριθμών αυτών των γραμμάτων, σύμφωνα με την θέση που βρίσκονται στο ελληνικό αλφάβητο, συν τις 5 τελείες ανάμεσά τους μας βγάζει τον αριθμό 66 (5+16+10+11+19+5=66), τον αριθμό που χρησιμοποιούν οι Επίλεκτοι ως συνέχιση του ονόματός τους.
Το μοναδικό βίντεο κλιπ των Βήτα Πεις που έχει δημοσιευτεί αποτελείται από τα τραγούδια ΕΥΦΛΕΚΤΟΝ και Ι.Δ.Ε.Α. Καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογήαυτών των δύο κομματιών καθώς και στα δύο παίζουν με τις λέξεις και μάλιστα τόσο ωραία όσο κανείς. Το ΕΥΦΕΚΤΟΝ περιέχει 8 κουπλέ (όσο και τα γράμματα της λέξης) και το κάθε κουπλέ περιέχει λέξεις που αρχίζουν από αντίστοιχο γράμμα. Από την άλλη, η Ι.Δ.Ε.Α. είναι ένα ακρωνύμιο που σημαίνειΊσως Δεν Είναι Αργά. Το κομμάτι μιλάει για την ιδέα σαν έννοια που πάντα δεν τους αποχωρίζεται και βρίσκουν να υλοποιήσουν τα πιο ευφάντασταπρότζεκτ. Αν κάνουμε, όμως, την ίδια δουλειά που κάναμε πριν στους Επίλεκτους, δηλαδή να αθροίσουμε τους αριθμούς των 4 γραμμάτων, σύμφωνα με την θέση που βρίσκονται στο ελληνικό αλφάβητο, συν το 4 τελείων θα βρούμε το αποτέλεσμα 23 (9+4+5+1+4=23) που είναι ο αριθμός που χρησιμοποιούν οι Βήτα Πεις ως συνέχιση του ονόματός τους.
Το 2012 είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος «Film Noir», ένας δίσκος που μας τον παρουσίασε η «Ανάποδα Καπέλα Team». Στον δίσκο αυτόν υπάρχει και ένατραγούδι με τίτλο Μόνιμα Βροχή. Είναι ένα τραγούδι από αυτά που μας είχε συνηθίσει ο Λεξ στην προ ΤΓΚ εποχή, μαζί με τον Τζαμάλ και τον Φορτσάτο, με την Πελίνα να ερμηνεύει το ρεφραίν. Ένα ωραίο κομμάτι που μιλάει για τις βροχερές μέρες. Αλλά τι δουλειά έχει αυτό εδώ; Ο Φορτσάτος, στο τέλος του κουπλέ του, επαναλαμβάνει το τελευταίο του δίστιχο. Με αυτό τον τρόπο θέλει να μας προϊδεάσει ότι κάτι κρύβουν αυτοί οι στίχοι (καθόλου απίθανο μιας και οι Βήτα Πεις μας έχουν συνηθίσει σε παιχνίδια με τις παίξεις στα κομμάτια τους). Οι στίχοι είναι οι εξής: (Τ)ην (Ο)μπρέλα (Κ)λείσε (Α)πόψε (Κ)αθαρός(Ο)υρανός, (Ν)έα (Α)ρχή (Φ)αίνομαι (Ύ)ποπτος (Γ)ιατί (Ε)ίμαι (Ι)κανός.
Οι Taburo Bota, με την σειρά τους, σε ορισμένα τραγούδια έχουν συνδυάσει ευφυέστατα τις λέξεις για να δημιουργήσουν ωραία και έξυπνα κομμάτια. Στον δίσκο «The Rap Sessions» έχουν βάλει το τραγούδι «Υποτακτικές», στο οποίο όλοι οι στίχοι του πρώτου κουπλέ μας υποτάσσουν να κάνουμε κάτι που θα μας βοηθήσει στην ζωή. Όπως αναφέρει και ο Θήτα Ρο από μικρό τον δυσκόλευαν οι υποτακτικές, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να παίξει αυτός με αυτές. Στον δίσκο τους «Το Τώρα Κρατάει Για Πάντα» υπάρχει και άλλο τραγούδι που παίζουν έξυπνα με τις λέξεις, το «Μεταποίηση». Ο κάθε στίχος του τραγουδιού έχει σχέση με κάποιον στίχο από τους προηγούμενους και όλο το τραγούδι με το ποίημα «Μεταποίηση», το οποίο έχουν προσθέσει στην περιγραφή του τραγουδιού τους στο YouTube.
Ο Λόγος Απειλή, στον τελευταίο του δίσκο «σε πειρατικούς σταθμούς», έκανε μια συνεργασία με τον Θήτα Ρο από τους Taburo Bota με τίτλοΠροπαραλήγουσα. Όπως και οι ίδιοι φαντάζεστε, οι στίχοι τόσο του Λόγου Απειλή όσο και του Θήτα Ρο τελειώνουν όλοι σε λέξεις, οι οποίες τονίζονται στην προπαραλίγουσα. Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει καθόλου τους δύο rappers στην στιχουργία και το κομμάτι δεν υστερεί σε νόημα.
Με τις λέξεις έχει επιχειρήσει να παίξει και ο Ευθύμης και μάλιστα δύο φορές στον ίδιο δίσκο συνδυάζοντας αυτά τα τραγούδια μεταξύ τους. Στον προσωπικό τους δίσκο «Εκδοχή Ε», αποφάσισε να προσθέσει τα κομμάτια «Έψιλον» και «Α στο Ω». Στο «Έψιλον» μας μιλά για τον εαυτό του και τον χαρακτηρίζει με λέξεις και φράσεις που αρχίζουν από το γράμμα έψιλον, ενώ το «Α στο Ω» αποτελείται από ένα κουπλέ, στο οποίο αναφέρει όλα τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου με την σειρά. Τα κομμάτια βρίσκονται στην 2η και στην 3η θέση του δίσκου αντίστοιχα και μας δείχνει ότι μπορεί να παίξει με όλη την αλφαβήτα και μας το επιβεβαιώνει στο «Α στο Ω» καθώς αρχίζει με την φράση Έχω και άλλα γράμματα.
O Άσαρκος δημοσίευσε το καλοκαίρι του ’18 τον δίσκο «Φάμπρικα». Ο ίδιος μας είχε συνηθίσει σε λογοπαίγνια και σε έξυπνα συνθήματα από την εποχή των Βήτα Πεις. Αυτή την φορά, όμως, ξεπέρασε τον εαυτό του. Έχει επιλέξει συγκεκριμένες λέξεις και για τα 23 τραγούδια του δίσκου. Πιο συγκεκριμένα,κανένα σύμφωνο στο τέλος οποιαδήποτε λέξης δεν συναντάει άλλο σύμφωνο στην αρχή της επόμενης. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δείξει την ασυμφωνία χαρακτήρων ανάμεσα στον ίδιο και στον άνθρωπο απέναντι του (που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο βασικός του αντίπαλος στο ηχογράφημα).
Για bonus θα σας δώσουμε και ένα freestyle του Rmado, στο διαγωνισμό Regeneration Of Battle 2015.
