50-50 Ραπ και ποίηση από Sativa και Π.Ι.Ε.Β.

Τα είπαμε με Sativa και Π.Ι.Ε.Β. για το κοινό τους project “Ηθικός Αυτουργός”

Με αφορμή την από κοινού τους συνεργασία για το «Ηθικός Αυτουργός», μίλησαν στο Rapnroll.gr ο Sativa ( Λόγος Τιμής ) και ο Π.Ι.Ε.Β. (The Bad Poetry Social Club) . Στο mini-interview που μας παραχώρησαν, τον πρώτο λόγο είχε το πρότζεκτ το οποίο μοιράστηκαν πριν λίγες μέρες, ενώ ακόμη αναφέρθηκαν στην μεταξύ τους συνεργασία αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια.

1) Πως «έσκασε» η ιδέα για το κοινό σας πρότζεκτ με τίτλο «Ηθικός Αυτουργός»;
Sativa: Η ιδέα δημιουργήθηκε όταν για πρώτη φορά πήγα στην performance του Παναγιώτη στο Ρομάντζο. Εκεί ένα, από όλα όσα κείμενα άκουσα ήταν το κείμενο του Ηθικού Αυτουργού, ένιωσα αυτό το κείμενο ιδιαίτερα έντονα με αποτέλεσμα το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως θα ήθελα να πάρω μέρος με τον τρόπο μου σε αυτό. Έτσι λίγες μέρες μετά που βρεθήκαμε όλοι μαζί να πιούμε μια μπύρα, του είπα 100 φορές για αυτό το κείμενο, του έβαλα ένα μπιτ που είχα γράψει εκείνη την μέρα, ακόμα δεν είχα πιστέψει ότι θα υλοποιηθεί αυτό το πράγμα, μέχρι που λίγο καιρό μετά είπαμε να κανονίσουμε να έρθει από το Studio για να το γράψουμε.

Π.Ι.Ε.Β: Στις 13 Ιούνη είχα performance στο Ρομάντσο. Είχα γνωριστεί με τους υπόλοιπους τρεις (Κοράκι, Ελεύθερο Πνεύμα, Tokesick.), με το Tokesick συγκεκριμένα είχαμε ηχογραφήσει τα 2 προηγούμενα video μας (Μόνο εμείς, La Haine.), αποφάσισα να τους στείλω προσκλήσεις, δεν τις ήθελαν, τις αρνήθηκαν, ήθελαν να στηρίξουν, ήρθαν, πλήρωσαν κανονικά και μπήκαν. Δυο μέρες αργότερα κανονίζουμε να πιούμε μια μπύρα και εκεί γνωρίζω τον Sativa πρώτη φορά, τόσο οικείος και συμπαθής, από την χειραψία και μόνο, που με έκανε να ανησυχώ (Χαχαχα). Τελικά αποδείχθηκε όντως τόσο οικείος και συμπαθής. Στην πορεία της βραδιάς ανταλλάξαμε συγχαρητήρια ο ένας προς τον άλλο, γενικότερα προς το έργο του καθενός. Ο Sativa στάθηκε αρκετά στον ‘’Ηθικό Αυτουργό’’, που μάλιστα ήταν και στην αρχή σχεδόν του προγράμματος της performance μου. Ίσως στα πρώτα 20 λεπτά, μιας performance που κράτησε 2 ώρες plus, αυτό φανέρωνε πως τον είχε αγγίξει. Μου το ανέφερε ξανά άλλες δύο φορές, πως αυτό που ξεχώρισε εκείνος ήταν αυτό. Την τρίτη φορά με τόνο σοβαρό, μεταξύ σοβαρού και αστείου, του λέω “Άσε τα λόγια, δεν έχουμε χρόνο για τέτοια. Φέρε μια μουσική, να το κάνουμε κάτι!”. Δέκα λεπτά αργότερα μου έβαλε μια μουσική στο κινητό. Μερικές βδομάδες αργότερα ήμουν στο Black Spot Studio. Είχαμε συγχρονιστεί, είχαμε ταυτιστεί.

2) Πως ήταν η «στουντιακή» σας συνεργασία;
Sativa: Αν είχα μια λέξη για να απαντήσω θα μπορούσες σίγουρα να την πεις “ιδιαίτερη”. Αρχικά ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει και δεν έμοιαζε καθόλου με την διαδικασία που έχει η δημιουργία ενός κομματιού και έπειτα από αυτό ήταν πολύ “σκληρό” να ακούς αυτό κείμενο ξανά και ξανά, πόσο μάλλον όταν πριν το γράψουμε μου είπε όλη την ιστορία για το συγκεκριμένο κείμενο. Πραγματικά στην αρχή δε μπορούσα να συγκεντρωθώ στο κομμάτι της δουλειάς απλά καθόμουν και άκουγα. Στην αρχή μου φάνηκε χάος, αλλά ο ένας βοήθησε τον άλλο πιστεύω πάρα πολύ στο πως να μη χαθούμε (και ας μας πήρε μερικές μέρες χαχα).

Π.Ι.Ε.Β: Χμμ. Όταν μιλάμε για ένα κείμενο το οποίο δεν έχω ηχογραφήσει 8 χρόνια, ενώ γνωρίσω την δυναμική του, δεν είναι τυχαίο. Δεν θα το ηχογραφούσα κάπου τυχαία, με έναν random μουσικό ή ηχολήπτη, ακόμη και αν ήταν ο καλύτερος. Ο Sativa το ‘’έβγαλε από το συρτάρι μου’’. Αρκετοί το είχαν ακούσει live, κανείς δεν πλησίασε πολύ, γιατί οι περισσότεροι τρομάζουν με την τόσο ευαίσθητη πλευρά τους και αυτό θέλει γερό στομάχι και εκείνος το έχει, δεν τρομάζει να κοιτάξει το κενό. Άκουσε όλη την ιστορία πίσω από αυτό το κείμενο, για τις χρονιές μετά από αυτό και τον ερχομό ως το σήμερα, όπου και πλέον έχω μια μεγαλύτερη ευκολία να το λέω σε κόσμο. Προετοιμάσαμε κατά έναν τρόπο την ατμόσφαιρα της ηχογράφησης. Ήταν βαριά. Έτρεμε το χέρι που κρατούσε το κείμενο και ίδρωνε, του το είπα μια δυο φορές, γελάσαμε από αμηχανία. Η πρώτη βάση ήταν έτοιμη, σχεδόν με ένα take. Μπήκα για ‘’δεύτερες’’. Έβγαλα τα άντερα μου, θέλαμε όλο το κρατημένο αίσθημα, που υπάρχει κάτω από τα λόγια, αυτή την φορά να υπάρχει στην φωνή. Με άκουγε σαν φίλος χρόνων, ήταν εκεί, σαν να καθόμουν εγώ στην κονσόλα και εκείνος μπροστά στο μικρόφωνο. Και έγινε. Τόσο δύσκολα, τόσο εύκολα φτάσαμε στο programming. Εγώ φτιάχνω ποιήματα, εκείνος ραπ παραγωγές. Κανένας από τους δύο δεν ήξερε και αμφιβάλλω αν έμαθε πως φτιάχνεις κάτι τέτοιο. Πορευτήκαμε στο σκοτάδι, αναζητώντας εκείνη την θέα που το φεγγάρι θα φώτιζε όπως θα έπρεπε τον κόσμο του Ηθικού Αυτουργού. Και την βρήκαμε με επιμονή και πίστη.

Click by: Panagiotis Fikaris


3) Πόσο «ραπ» είναι αυτό που δημιουργήθηκε;
Sativa:
Τίγκα ραπ χαχαχ όχι κοίτα δεν ξέρω αν θα το έλεγα ραπ ή κομμάτι ή κάτι τέτοιο όμως με την έννοια του ραπ που εγώ έχω στο μυαλό μου, είναι λόγια μέσα από την ψυχή είτε αυτό είναι πάνω σε έναν ρυθμό είτε όχι όταν παντρεύεται μια ελεύθερη γραφή με ένα μπιτ μπορεί να γίνει τόσο ραπ όσο θες να το δεις να το νιώσεις να το ακούσεις.

Π.Ι.Ε.Β: Φίφτι φίφτι, ραπ και ποίηση. ΧΑΧΑΧΑ. Αν πούμε ότι η παραγωγή είναι ξεκάθαρα μια ραπ παραγωγή αυτό σημαίνει πως μιλάμε για 50% σίγουρα και πιθανότατα λόγω του programming που σε κάποια σημεία το κείμενο ‘’πατάει’’ θα του έδινα άλλο ένα 10%. Άρα 60%.

4) Πείτε μας δυο λόγια για το κλιπ.
Sativa: Αυτή την απάντηση λέω να την αφήσω στον Παναγιώτη. Μου είχε πει κάποιες ιδέες όσο αναφορά το κλιπ, είχαμε συζητήσει για αυτό αλλά το μεγαλύτερο για να μη σου πω όλο αυτό το part το άφησα πάνω του μιας και εγώ με τις κάμερες δε τα πάω και πολύ καλά (χαχαχ)

Π.Ι.Ε.Β: Πολλές ώρες δουλειάς. Πολλές. Τέσσερις, πέντε μέρες γυρίσματα, πέντε διαφορετικοί χαρακτήρες, που μέσα από τον δικό τους μικρόκοσμο, γίνονται εγώ, εσύ, εκείνος, εκείνη, που τα λόγια αυτά θα μπορούσαν να βγαίνουν από το δικό του/της στόμα και η μουσική θα ήταν το soundtrack της δικής τους/της μοναξιάς σε αυτό. Άλλος συγκρατημένα, άλλος σε έξαρση, όλοι με κοινό την απώλεια. Σε αυτό το project “κυνηγούσαμε” το σωστό φως, γιατί παίξαμε αρκετά με φυσικούς φωτισμούς και το magic hour είναι τρομερά αγχωτικό πράγμα, πρέπει να είσαι έτοιμος για να κάνεις γύρισμα για μισή ώρα και να καταφέρεις να τραβήξεις ότι χρειάζεσαι. Πολλά locations, οπότε και πολλές ώρες αναζητήσεις αυτών και μετά πάλι τρέξιμο για να ξαναπάς εκεί για το γύρισμα. Πολύ όμορφη διαδικασία όμως. Ο Φίκαρης ήταν, όπως πάντα, 100% εκεί, όπως όσοι ήμασταν εκεί κάθε φορά, δώσαμε το αντίστοιχο. Μεγάλη δυσκολία στην επιλογή πλάνων ώστε να χρησιμοποιηθούν τα αναγκαία και όχι τα “όμορφα” ή αυτά που κοπιάσαμε για να τραβήξουμε. Είναι άλλη η δουλειά αυτού που το γράφει, άλλη αυτού που το σκηνοθετεί, άλλη αυτού που το τραβάει και άλλη αυτού που το μοντάρει. Πρέπει να καταφέρεις να βγαίνεις απ’ έξω και κάθε φορά να το αντιμετωπίζεις ψυχρά σχεδόν, με αγάπη αλλά ψυχρά, σαν υλικό προς επεξεργασία που πρέπει να επικοινωνήσει με τον κόσμο και να πει την ιστορία, όταν αυτό θες να το μοιραστείς και να μην μείνει ως αρχείο στον υπολογιστή σου. Ήταν πολύ το υλικό και καλό, άρα δύσκολο να ξεχωρίσεις τι πραγματικά χρειάζεσαι τελικά. Και στο μοντάζ προσπαθήσαμε αυτή την φορά να είναι πιο λιτό χωρίς να είναι απλοϊκό, ώστε να “ανασαίνει” η εικόνα, να είναι σωστή η αφήγηση μέσα από τα καρέ και η κιτρινίλα που προσθέσαμε στο coloring να δημιουργήσει την νοσταλγία της ανάμνησης.

Click by: Panagiotis Fikaris



5) Από που εμπνεύστηκες την παραγωγή;
Sativa: Η έμπνευση της συγκεκριμένης παραγωγής μου ήρθε από ένα βιβλίο που διαβάζω ακόμα και σήμερα, του Τσαρλς Μπουκόφσκι με τίτλο “Βρόμικος Κόσμος” και συγκεκριμένα από το κείμενο “Φλογερή Ξανθιά”.
Είναι το τρίτο κείμενο του βιβλίου, σχεδόν μόλις είχα αρχίσει να το διαβάζω όταν τελείωσε αυτό το κείμενο παράτησα κατευθείαν το βιβλίο και έπιασα δουλειά. Θα μπορούσες να πεις πως ήταν ένα κάλο timing, το κείμενο του Ηθικού Αυτουργού και όσα είχα συγκρατήσει από αυτό μιας και το είχα ακούσει μόνο μια φορά σε συνάρτηση με την ψυχολογία μου και το κείμενο του Μπουκόφσκι.

6) Το «Ηθικός Αυτουργός» είναι ένα κείμενο σου, το οποίο έχει συγγραφεί από το 2011. Πες μας ποιο ήταν το έναυσμα τότε για την συγγραφή του.

Π.Ι.Ε.Β: Η πρώτη γυναίκα που ερωτεύτηκα πάρα πολύ στην ζωή μου και η ως σήμερα μεγαλύτερη μου σχέση, η οποία έληξε απρόοπτα και στην πορεία ακολούθησαν ‘’απάνθρωπες’’ συμπεριφορές και γεγονότα.


7) Θα υπάρξει παρόμοιο κόνσεπτ ξανά από τους δυο σας μαζί;
Sativa: Σίγουρα είναι κάτι που θα ήθελα να ξανακάνω,αρχικά γιατί είναι μια τέχνη που εκτιμώ πάρα πολύ και έπειτα απo αυτό είναι κάτι πολύ “καινούργιο” και ενδιαφέρον για εμένα.

Π.Ι.Ε.Β: Γιατί όχι. Πολύ πιθανό, φυσικά όσο και απίθανο μετά από αυτό.

Click by: Panagiotis Fikaris

8) Παναγιώτη ακούς ραπ;

Π.Ι.Ε.Β: Ναι αρκετά και κυρίως ελληνόφωνο. Τον τελευταίο καιρό η αλήθεια είναι πως δεν έχω ανακαλύψει κάποιον νέο, συνεχίζω να ακούω αυτούς που ήδη εκτιμώ μουσικά και στιχουργικά (νέους και παλιότερους) και άλλους που είναι αυτό που λέμε ‘’διασκεδαστικοί’’. (Πράγμα που δεν θεωρώ αμελητέο.) Νομίζω όμως πως υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία, ειδικά αυτή την περίοδο, οπότε σαν ακροατής, και μόνο, είμαι ικανοποιημένος. Αυτός που θα υπάρχει πάντα μέσα μου (αν και είναι απών δισκογραφικά κάποια χρόνια τώρα) είναι ο Ρ.Φ. για προσωπικούς μου λόγους.


9) Βαγγέλη διαβάζεις ποίηση;
Sativa: Η αλήθεια είναι πως δεν διάβαζα βιβλία ποτέ στην ζωή μου όποιο και αν ήταν το περιεχόμενο τους όσο και αν τα εκτιμώ. Μου φαινόταν πολύ δύσκολο να κάτσω να διαβάσω άλλα πάντα ήθελα να πιέσω τον εαυτό μου να το κάνει. Έχω αρχίσει πολύ πρόσφατα να διαβάζω κάποια, όπως είπα και παραπάνω αυτό που διαβάζω ακόμα και σήμερα είναι το “βρόμικος κόσμος” αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον γιατί ακόμα δεν γνωρίζω.

Click by: Panagiotis Fikaris


10) Σε τι επίπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η ποίηση; Ποια περίοδο της θα έλεγες ότι διανύουμε και τι την χαρακτηρίζει;

Π.Ι.Ε.Β: Η ποίηση στην Ελλάδα δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται αυτή την στιγμή. Εκτός από ελάχιστα φωτεινά παραδείγματα όλοι οι υπόλοιποι δεν με συγκινούν, για αυτό και μέχρι πριν 1, 2 χρόνια ή ακόμα και τώρα ο κόσμος πίστευε πως ποίηση είναι μόνο ο Ελύτης. Και όχι δεν είναι. Και είναι πολύ φυσική η αποστροφή των ανθρώπων όταν ακούνε για ποίηση, γιατί έχουν μνήμες από την βρωμερή διδαχή της στο σχολείο και επειδή ότι έπεσε στα χέρια τους από νεότερους συγγραφείς και ποιητές “βρωμούσε ναφθαλίνη” τις περισσότερες φορές. Νομίζω όμως πως βρισκόμαστε σε μια καλή μεταβατική περίοδο η οποία όλους αυτούς τους παλιάτσους θα τους ξεράσει. Ήδη βλέπω κόσμο να ξεπηδά, νεαρό κόσμο, ζωντανό, καυλωμένο και να γράφει πράγματα που έχει νόημα να ακουστούν και να διαβαστούν.
Αυτή την περίοδο την χαρακτηρίζει η βία, η ειρωνεία και η απώλεια, κομμάτια αυτού που εγώ ονομάζω σκοτάδι. Γοητευτικό αλλά ελπίζω να μην μας καταπιεί η ίδια μας η γραφή, να μην γίνει αυτοσκοπός να ζούμε σκατά για να γράφουμε καλά.
Είμαι αισιόδοξος, έρχονται νέα γραπτά, με ειλικρίνεια.



11) Όσον αφορά στο ραπ, που θα έλεγες ότι κυμαίνεται, σχετικά με την «κλάση» του;
Sativa: Το ραπ αυτή την στιγμή στην Ελλάδα..χμμ είναι στα ΚΑΛΎΤΕΡΑ του σίγουρα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μας βλέπω ενωμένους (τους περισσότερους από εμάς) σε αυτό, με κοινούς στόχους και σκοπούς .
Χαίρομαι που βλέπω συνέχεια νέα παιδιά να προβληματίζονται να ταυτίζονται και να έχουν και αυτοί την ανάγκη για να γράψουν και γενικότερα να εκφραστούν.

12) Ποιους θα θέλατε να ευχαριστήσετε για το «Ηθικός Αυτουργός»;
Sativa: Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που έβαλαν το χεράκι τους στο τελικό αποτέλεσμα. Τον Παναγιώτη Φίκαρη (MFS) για το βίντεο, τον Δημήτρη Κουφουδάκη και το 4 th Floor για το Mastering. Την Χαρά Κυριακοπούλου και την Χριστίνα Καρυοφύλλη που συμμετείχαν στο βίντεο. Την Αλεξάνδρα Επίθετη, τον Κωστα Moody, τον Tokesick και όλους μου τους φίλους που κάθε μέρα τους ζήταγα την γνώμη τους για κάθε καινούργια ιδέα και αλλαγή που γινόταν στο ηχογραφημένο.

Π.Ι.Ε.Β: Ξέρεις σε αυτό το project ‘’τεχνικά’’ συμμετείχαν λίγοι άνθρωποι, από επιλογή μου, ακριβώς γιατί είναι πολύ προσωπικό. Ένας από αυτούς δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Παναγιώτη Φίκαρη (MFS) ο οποίος τον τελευταίο χρόνο αναλαμβάνει αποκλειστικά κάθε project που σκηνοθετώ και σαν δεύτερο μάτι στην σκηνοθεσία και στην εικονοληψία και φυσικά στο editing και πρόκειται για μια περίπτωση συνεργάτη που διαθέτει αυτό που εκτιμώ ίσως περισσότερο από όλα σε έναν συνεργάτη, είναι τολμηρός και δουλεύει πολύ. Πάνω από όλα αυτόν θέλω να ευχαριστήσω. Είμαι φυσικά ευγνώμων στον Δημήτρη Κουφουδάκη για το mastering, στην Χαρά Κυριακοπούλου και Χριστίνα Καρυοφύλλη που έφεραν τόσο καλά εις πέρας αυτό που τους ζήτησα στα γυρίσματα, στην Αλεξάνδρα Επίθετη για την παρουσία της σε γυρίσματα και μοντάζ και στο Κώστα Moody, στον Tokesick για τις παρατηρήσεις του πάνω στο ηχογραφημένο και τέλος στον Τζέο Πακίτσα για την αρχική σκηνοθετική ιδέα.

13) Νέα σεζόν, νέα σχέδια. Ποια είναι τα δικά σας;
Π.Ι.Ε.Β: Τέλη Σεπτέμβρη αν όλα πάνε καλά θα έχουμε το ‘’Για μια χούφτα δολάρια’’ στο οποίο θα είμαστε ο Κώστας Moody και εγώ, σε μουσική παραγωγή των Filth Productions. 11 Οκτώβρη θα συμμετέχω στο live του Ραμμένου Άσσου στο Six Dogs. Τώρα τελειώνουμε κάτι που γράφουμε με την Επίθετη, σε μια μουσικάρα του Sumo Beats, το οποίο πάει για Νοέμβρη. Η θεατρική παράσταση ‘’Constellations” σε σκηνοθεσία Τζέο Πακίτσα που θα ανέβει στα τέλη Νοέμβρη στο θέατρο Αργώ, στην οποία ερμηνεύω έναν από τους δύο χαρακτήρες. To VIGIL VII (VANITY) το οποίο είναι άγνωστο πότε θα κυκλοφορήσει γιατί είναι πραγματικά ένα πολύ δύσκολο project το οποίο όμως αξίζει την αναμονή. Τελειώνω / Διορθώνω το 4ο βιβλίο μου. Μέσα στον χειμώνα θα κυκλοφορήσουμε με τον Beran ένα μουσικό EP, με περίπου 10 κομμάτια, με κείμενα μου πάνω σε μουσικές του. Και πολλά ακόμα, όπως performances στην Αθήνα και Tour και άλλες δράσεις solo και με το The Bad Poetry Social Club.

Sativa: Άπειρες ιδέες και επιθυμίες και σχέδια για την νέα σεζόν.
Μια από αυτές είναι να ξαναμπώ στην ροή μου οσο αναφορά τα beats μιας και απείχα αρκετό καιρό από αυτά και ίσως να κυκλοφορήσω κάποιο Beat tape κάπως “ιδιαίτερο” όταν με το καλό συμβεί θα καταλάβετε όλοι τι εννοώ.

Έρχονται νέα κομμάτια και πολλά lives.

Την αγάπη μας.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 οι Stixoima και Λογος Τιμης Λ.Τ θα βρεθούν στην ίδια σκηνή εκπροσωπώντας το ελληνικό hip-hop, σε μια μοναδική βραδιά, όπου τα δυο Αθηναϊκά συγκροτήματα θα βάλουν φωτιά στην καρδιά της πρωτεύουσας!

Βρείτε τον Sativa και τον Π.Ι.Ε.Β στα social media:

https://www.facebook.com/sativabadcomp

https://www.facebook.com/panagiotis.vasileiou.5

https://www.instagram.com/sativa_badq_logostimis/?fbclid=IwAR19yprksMRO2ewuq9hyzzJ_Yia1UY_q9qD0CrPfSrqPNxk5pXBDqQloYeA

https://www.instagram.com/piev666/

https://www.instagram.com/the_bad_poetry_social_club/