Δείτε τον φάκελο που είχε συντάξει το FBI για τους Wu-Tang Clan

Δείτε τον Φάκελο που Είχε Συντάξει το FBI για τους Wu-Tang Clan

Το 1989 ο υποδιευθυντής του τμήματος δημοσίων σχέσεων του FBI απέστειλε ένα γράμμα στον πρόεδρο της Priority Records, Brian Turner, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για τους στίχους του πασίγνωστου πλέον « Fuck tha Police» των NWA.

«Οι άνθρωποι που εργάζονται στην αστυνομία έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία των πολιτών και ηχογραφήσεις σαν και αυτήν των NWA είναι αποκαρδιωτικές αλλά και υποτιμητικές για αυτούς τους γενναίους και αφοσιωμένους αστυνομικούς», έγραφε ο Milt Ahlerich του FBI. «Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και ήθελα να γνωρίζετε τη θέση του FBI σχετικά με αυτό το κομμάτι καθώς και το μήνυμά του. Πιστεύω ότι οι απόψεις μου αντικατοπτρίζουν τις θέσεις ολόκληρης της αστυνομικής κοινότητας».

Εδώ και δεκαετίες, το FBI έχει εξετάσει και παρακολουθήσει θρυλικούς καλλιτέχνες του χώρου της μουσικής, από τον Jimi Hendrix και τους Doorsμέχρι τους Beatlesκαι τους Grateful Dead.

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά, το FBΙ πήγε ένα βήμα παραπέρα, συνδέοντας ξεκάθαρα την «κουλτούρα του gangsta rap» με την αύξηση του ατόμων που έμπαιναν σε συμμορίες αλλά και τις εγκληματικές ενέργειες που συνδέονταν με αυτές, μια αναπόδεικτη θέση η οποία διατυπώθηκε το 2011 σε μια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για τις Συμμορίες του FBI.

«Οι αστυνομικές αρχές σε διάφορες περιοχές αποδίδουν την αύξηση των μελών των συμμοριών στην κουλτούρα του gangster rap, στην ευκολία επικοινωνίας και στρατολόγησης μέσω του Διαδικτύου και των social media, αλλά και στην έλλειψη πόρων για την καταπολέμηση αυτών των συμμοριών», ανέφερε η έκθεση. «Οι συμμορίες gangsterrap, που συχνά αποτελούνται από ανήλικους, σχηματίζονται και χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα χρήματος μέσω φαινομενικά νόμιμων επιχειρήσεων».

Εδώ και δεκαετίες, το FBI έχει εξετάσει και παρακολουθήσει θρυλικούς καλλιτέχνες του χώρου της μουσικής, από τον Jimi Hendrix και τους Doors μέχρι τους Beatles και τους Grateful Dead. Η υπηρεσία είχε μάλιστα στήσει μια ολόκληρη έρευνα σχετικά με το « Louie Louie» των Kingsmen, εξετάζοντας το κατά πόσο οι ακατάληπτοι στίχοι του κομματιού παραβίαζαν νόμους περί αισχρότητας.

Οι έρευνες όμως του FBI σχετικά με μαύρους καλλιτέχνες –και ειδικότερα τα rapσχήματα– ξεχωρίζουν. To VICE πρόσφατα έθεσε επίσημο αίτημα μέσω του FreedomofInformationAct (FOIA) στο FBI, ώστε να του δοθεί πρόσβαση στους φακέλους που αφορούν τωρινά mainstream rap και rock σχήματα, όπως οι Slaughterhouse, οι ArmyofPharaohs, οι Blink-182 και οι Radiohead. Καθώς περιμένουμε να μας δοθεί πρόσβαση στους εν λόγω φακέλους (αν υπάρχουν), αξίζει τον κόπο να επανεξετάσουμε έναν από τους πιο διαβόητους φακέλους τουFBI από τη «συλλογή» τους με θέμα την «ποπ κουλτούρα»: τον φάκελο των WuTang Clan.

Από το 1999 μέχρι και τον θάνατο του OlDirty Bastard το 2004, το FBI συνεργάστηκε με το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ( NYPD) για να εξετάσουν την περίπτωση των WuTang Clan και την υποτιθέμενη σχέση τους με μια σειρά από ομοσπονδιακά εγκλήματα. Δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες, αλλά το FBI αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι των πόρων του προσπαθώντας να «πιάσει» τους WuTang. Το 2012, αντιδρώντας σε αιτήσεις που είχαν γίνει για τη δημοσιοποίηση των φακέλων τους σχετικά με την υπόθεση, το FBI δημοσιοποίησε ένα φάκελο 95 σελίδων με θέμα τον ODB και τους «WTC», που είναι ο τρόπος άλλωστε που το FBI αναφερόταν στο σχήμα. Οι ανυπόστατες κατηγορίες που υπάρχουν στον εν λόγω φάκελο (συνδέοντας το σχήμα με εμπόριο ναρκωτικών, σχέσεις με συμμορίες αλλά και δολοφονίες) έχουν δει το φως της δημοσιότητας και στο παρελθόν, αλλά ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στο πλήρες εύρος και βάθος της έρευνας του FBI και πώς αυτή ξεκίνησε.

matia-fakelos-fbi-wu-tang-clan-body-image-1476706545

1. Στη συγκεκριμένη σελίδα φαίνεται πώς ξεκίνησε να κρατείται ο φάκελος. Σημειώνεται πως η έρευνα ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα από την αστυνομία της πόλης, η οποία ερευνούσε τον θάνατο δύο εμπόρων ναρκωτικών. Οι αρχές υποπτεύθηκαν πως τις δολοφονίες είχε διατάξει ο RZA των WuTangClan, με τη συμμετοχή και του Raekwon.

2. O κωδικός 281F δείχνει πως το FBI θεωρούσε τους WuTang Clan«σημαντική εγκληματική οργάνωση».

3. To ακρώνυμο «OC/DI» σημαίνει «organizedcrime/drug investigations» (έρευνες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών).

4. Αυτές εδώ είναι εξαιρέσεις από το FOIA, τις οποίες το FBI χρησιμοποιεί για να προστατέψει την ταυτότητα κάποιων ατόμων. Σε αυτή την περίπτωση, οι εξαιρέσεις προστατεύουν τον ντετέκτιβ του ( NYPD) που ζήτησε βοήθεια από τοFBI και τα πρόσωπα που οι αρχές πίστευαν πως είχαν «χρηματοδοτήσει» τις υποτιθέμενες εγκληματικές πράξεις των WuTang Clan.

matia-fakelos-fbi-wu-tang-clan-body-image-1476706655

5. H τελευταία παράγραφος αυτής της σελίδας περιέχει τα πιο σημαντικά κομμάτια αυτής της υπόθεσης. Οι ντετέκτιβ του NYPD ζήτησαν τη βοήθεια του FBI έτσι ώστε να ξεκινήσουν να κυνηγούν δικαστικά την «οργάνωση» των WuTang Clan σύμφωνα με τον νόμο RICO. Το Κογκρέσο είχε θεσπίσει αυτό τον νόμο, τον Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act, τη δεκαετία του ’70, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι αρχές στην προσπάθειά τους να «γκρεμίσουν» τη μαφία.

Το παράρτημα της υπηρεσίας θα «παρείχε και θα συνέκρινε πληροφορίες σχετικά με εμπόριο ναρκωτικών της συμμορίας των Bloods και των WuTang clan».

Στο αρχείο σημειώνεται πως ο Ben Campbell, που τότε ήταν βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης (η υπηρεσία του δίκασε διάσημες φιγούρες της CosaNostra, αλλά και τρομοκράτες της al Qaeda), «είναι διατεθειμένος να ζητήσει τη δίωξη των WTC». Με άλλα λόγια, σύμφωνα με αυτά τα αρχεία και τις αρχικές έρευνες του FBI και του NYPD, οι WuTang Clan, ένα απόλυτα σεβαστό σχήμα της hiphop σκηνής, που είχε πουλήσει εκατομμύρια δίσκους, ήταν επίσης και μια εγκληματική οργάνωση, αναμεμειγμένη τόσο με το εμπόριο ναρκωτικών όσο και με δολοφονίες.

matia-fakelos-fbi-wu-tang-clan-body-image-1476706793

6. Σε αυτήν τη σελίδα φαίνεται πως το FBI ζήτησε άδεια για να ταξιδέψει μέχρι το Allentown της Pennsylvania, όπου το παράρτημα της υπηρεσίας θα «παρείχε και θα συνέκρινε πληροφορίες σχετικά με εμπόριο ναρκωτικών της συμμορίας των Bloods και των WuTang clan».

7. Αυτή εδώ είναι μια από τις σημαντικότερες σελίδες στον φάκελο του FBI για τους WuTang Clan και μια από αυτές που έχουν παραβλεφθεί ξανά και ξανά. Αποκαλύπτεται ότι τον Απρίλιο του 2000 και ενώ είχαν περάσει λιγότεροι από έξι μήνες από τη στιγμή που είχε ξεκινήσει η έρευνα, το FBI ζήτησε τη βοήθεια της μονάδας FAST του τμήματος FBI της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο της έρευνας που αφορούσε «τις επιχειρήσεις και τα πρόσωπα που ελέγχονται από τους WTC». Η συμμετοχή της ομάδας FAST υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της έρευνας. Είναι αδύνατον να βρει κανείς κάτι σχετικό με τη μονάδα FAST με μια απλή έρευνα στο Google. Αλλά με τη δικηγορική βοήθεια του Jeffrey Lightανακαλύψαμε ότι το FAST σήμαινε Financial Analysis Strategic Targeting.

H μονάδα αναφέρεται κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της υποεπιτροπής της Γερουσίας στις 25 Ιουνίου του 1990 σχετικά με τις «περιοχές διακίνησης ναρκωτικών σε υψηλούς ρυθμούς» της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση της ακρόασης, ο David J. Ripa, περιφερειακός επίτροπος αστυνόμευσης της Τελωνειακής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (υπουργείο Οικονομικών), κατέθεσε πως η μονάδα FAST είχε αναπτυχθεί «ως τμήμα της στρατηγικής στην περιοχή της Νέας Υόρκης για έρευνες σχετικές με ξέπλυμα χρήματος, καθώς και για τη συλλογή πληροφοριών… σε συνεργασία με τις αποστολές και τους στόχους του FinCen (Financial Crimes Enforcement Network – Δίκτυο Επιβολής Οικονομικού Εγκλήματος) του υπουργείου».

Τον Ιούλιο του 2004, το FBI έκλεισε τον φάκελο 281F και την έρευνα εναντίον των WuTang Clan, σημειώνοντας πως η ομάδα C-30 του τμήματος του FBI στη Νέα Υόρκη θα αναλάμβανε στη συνέχεια.

«Η ομάδα εξετάζει εκθέσεις υποθέσεων, κατασχέσεις και αποδεικτικά στοιχεία και χρησιμοποιεί μεγάλη γκάμα πηγών για να εντοπίσει σημαντικούς στόχους για έρευνα. H μονάδα FAST, η οποία αποτελείται από αναλυτές της τελωνειακής υπηρεσίας, πράκτορες και επιθεωρητές και ενισχύεται από πόρους που προέρχονται από την Εφορία, το HHS (United States Department of Health and Human Services – Υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των ΗΠΑ), το γραφείο του εισαγγελέα του Brooklyn, καθώς και αυτό του Manhattan αλλά και το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, παρέχει ένα μηχανισμό για την αναγνώριση στόχων, την αρχική αξιολόγηση, τη συλλογή στοιχειών και τη διάδοσή αυτών των υποθέσεων και στοιχείων σε διάφορες ερευνητικές ομάδες της Τελωνειακής Υπηρεσίας, αλλά και σε αντίστοιχες ομάδες που απαρτίζονται από στελέχη διαφόρων υπηρεσιών.

matia-fakelos-fbi-wu-tang-clan-body-image-1476706820

8. Στη δεύτερη και την τρίτη σελίδα του φακέλου καταδεικνύονται όλες τις επιχειρήσεις που συνδέονται με το συγκρότημα, στις οποίες περιλαμβάνονται μια εταιρεία παραγωγής και management, μια δισκογραφική εταιρεία και μια εταιρεία ένδυσης. Είναι ξεκάθαρο πως το FBI υποπτευόταν πως το συγκρότημα ξέπλενε χρήμα μέσω αυτών των επιχειρήσεων. Στην τελευταία παράγραφο αυτής της σελίδας, μάλιστα, αναφέρεται πως η Εισαγγελία της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ζήτησε τη βοήθεια της μονάδας FAST. Σημειώνεται επίσης πως ένας ειδικός πράκτορας της υπηρεσίας RIS (που φανταζόμαστε ότι είναι λάθος και αναφέρεται στην IRS, μιας και κανένας εκπρόσωπος του FBI δεν ήξερε τι ήταν το RIS και δεν γίνεται αναφορά σε κάποιο άλλο έγγραφο) ανέλαβε να «εντοπίσει τη ροή των χρημάτων μέσω των επιχειρήσεων και των προσώπων που ελέγχονταν από τους WTC και να εργαστεί με τη μονάδα FAST».

matia-fakelos-fbi-wu-tang-clan-body-image-1476706846

9. H αναφορά που γίνεται στην ομάδα C-30 του τμήματος του FBI στη Νέα Υόρκη είναι κι αυτή αξιοσημείωτη. Σύμφωνα με την έκθεση από το γραφείο του γενικού επιθεωρητή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η C-30 ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας που φτιάχτηκε «για να ανακόψει και να αποσυναρμολογήσει τις δραστηριότητες των βίαιων συμμοριών που αναγνωρίζονται από το National Gang Strategy του FBI και οι οποίες δραστηριοποιούνται εντός των πέντε βασικών δήμων της Νέας Υόρκης».

10. Τον Ιούλιο του 2004, το FBI έκλεισε τον φάκελο 281F και την έρευνα εναντίον των WuTang Clan, σημειώνοντας πως η ομάδα C-30 του τμήματος του FBI στη Νέα Υόρκη θα αναλάμβανε στη συνέχεια. Επιπλέον, ο φάκελος του FBI αναφέρει πως ο ειδικός πράκτορας που είχε δώσει στον φάκελο τον κωδικό 267C, που αφορά δολοφονίες που σχετίζονται με ναρκωτικά, ήταν υπεύθυνος της έρευνας.

Ο φάκελος του FBI για το σχήμα ενεργοποιήθηκε πάλι στα τέλη του 2015, στην υπόθεση δύο βαρόνων του εμπορίου ναρκωτικών στο Staten Island. Τα δύο αυτά άτομα –που ήταν αδέρφια– καταδικάστηκαν για μια σειρά κατηγοριών που σχετίζονταν με τα ναρκωτικά, ενώ ένας εκ των δύο αδερφών καταδικάστηκε και για τις δολοφονίες εμπόρων ναρκωτικών για τις οποίες το NYPD είχε υποπτευθεί ότι διατάχτηκαν από τον Raekwon και τον RZA. Όσο πλησίαζε η καταδικαστική απόφαση για τα δύο αδέρφια, ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης δήλωσε στο δικαστήριο πως ο πελάτης του, ο Anthony Christian, δεν ήταν υπεύθυνος και αναφέρθηκε στην πενταετή έρευνα του FBI για τουςWuTang Clan.

«Αυτές οι εκθέσεις του FBI φαίνεται να υπονοούν πως κάποιος ήταν υπεύθυνος γι’ αυτούς τους φόνους. Εγώ δεν υπονοώ πως οι WuTangClan διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα. Αυτό το έκανε το FBI», είπε ο δικηγόρος MichaelGold στη StatenIslandAdvance. «Αυτό που προσπαθώ να αποσαφηνίσω είναι ότι υπάρχει ξεκάθαρη δήλωσή του σε κάποιο επίσημο έγγραφο σύμφωνα με την οποία οι WuTangClan διέταξαν τις δολοφονίες».

Παρά τις προσπάθειες του Gold επί ένα χρόνο για να ενεργοποιήσει εκ νέου την έρευνα, ο ομοσπονδιακός δικαστής Eric Vitaliano του Brooklyn απέρριψε κάθε αίτημα της υπεράσπισης. Τον περασμένο Ιούλιο, ο Christian καταδικάστηκε σε ισόβια.

Και κάπως έτσι, ο RZA, oRaekwon και οι WuTang Clan είδαν επιτέλους τα ονόματά τους να βγαίνουν «καθαρά». Το μάθημα το οποίο κατάλαβαν για τα καλά το FBI, το NYPD, ο Christian και ο δικηγόρος του; Wu-Tang Clan ain’t nothing ta fuck wit.

Πηγή