Λίγα λόγια με τον Σκηνοθέτη των θρυλικών FF.C
Βρεθήκαμε και μιλήσαμε με τον Σκηνοθέτη (FF.C, Αντίξοες Παραγωγές), για την επανέκδοση του δίσκου των F.F.C. «Σκληροί Καιροί», για την επόμενή του κυκλοφορία το «Χαρμολύπη 2», τα μελλοντικά του σχέδια και για την κατάσταση της hip hop κουλτούρας στην Ελλάδα εν έτει 2018!
1. Πρόσφατα κυκλοφόρησες την επανέκδοση του πρώτου δίσκου των F.F.C. «Σκληροί Καιροί» πες μας λίγα λόγια για αυτό και ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;
Η ιδέα να κυκλοφορήσω το » Σκληροί Καιροί» ήταν κάτι που είχα σκεφτεί από πιο παλιά αλλά τότε ήμουν αρνητικός στην ιδέα αυτή γιατί ήθελα ο δίσκος να μείνει στα λίγα αντίτυπα που είχε βγει στην αρχή ώστε να έχει κάποια συλλεκτική αξία αλλά επειδή μέσω μηνυμάτων μου το ζήταγαν πολλοί και κατά καιρούς είχα δει σε διάφορα sites να πωλείται σε αρκετά υψηλή τιμή για την εποχή αποφάσισα να κάνω την επανακυκλοφορία ώστε να μπορεί να το αποκτήσει ο καθένας στην τιμή ενός κανονικού βινυλίου. Η ανταπόκριση ήταν πολύ θερμή μπορώ να πω περισσότερο από όσο υπολόγιζα με αποτέλεσμα να κάνω και δεύτερη κοπή.
2. Από όσο γνωρίζουμε είσαι στην διαδικασία δημιουργίας του «Χαρμολύπη 2», σε τι φάση βρίσκεται ο δίσκος αυτή τη στιγμή και ποτέ περίπου βλέπεις να κυκλοφορεί;
Αυτή την στιγμή έχω τελειώσει με το 80% περίπου του δίσκου και εννοώ με αυτό ότι το 80% των κομματιών έχουν ήδη ηχογραφηθεί και μιξαριστεί. Τώρα όσο αφορά την κυκλοφορία επειδή σε αυτή την δουλειά εμπλέκονται πολλά άτομα δεν μπορώ να πω με ακρίβεια ποτέ θα κυκλοφορήσει από την στιγμή που δεν έχω τον δίσκο τελείως ολοκληρωμένο στα χέρια μου.
3. Ηχητικά τι να περιμένουν οι ακροατές από τον νέο σου δίσκο? Και τι διαφορές θα έχει σε σχέση με το πρώτο Χαρμολύπη;
Ο πρώτος δίσκος ήταν βασισμένος περισσότερο σε samples και λούπες με την προσθήκη κάποιων φυσικών οργάνων ενώ ο δεύτερος βασίζεται περισσότερο σε δικές μου συνθέσεις με την προσθήκη κάποιων samples αυτή την φορά. Δηλαδή περιέχει πιο πολλά φυσικά όργανα όπως γκάιντα, κλαρίνο, ηλεκτρική και κλασική κιθάρα βιολί μπάσο και λιγότερες λούπες από ότι το πρώτο χαρμολύπη.
4. Έχεις κυκλοφορήσει ήδη ένα κομμάτι από τον δίσκο που συμμετέχουν οι Social Waste, μέχρι στιγμής ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν μέσα στο δίσκο?
Τα άτομα τα οποία έχουν ηχογραφήσει ήδη είναι ο Θοδωρής Μάγγος, η Μαρία Ρίζου ο Ζωγράφος, ο Δημήτρης Μεντζέλος, ο Τάκη Τσαν, ο JK1, τα Αντίποινα-Βασίλης Παναγιωτίδης, ο Weird, οι Έξοδος Κινδύνου, ο Θοδωρής Καρέλλας, o Χρήστος-Renegade και οι Social Waste. Εκτός από τα άτομα που ανέφερα τα οποία θα συμμετέχουν ερμηνευτικά θα υπάρχουν και πολλοί μουσικοί όπως ο Γιώργος Νίκας (γκάιντα, λαούτο, βάρβιτος, νταχαρές, σουραύλι, πανδούρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς, αρχαία λύρα) ο Πάνος Σκουτέρης (κλαρίνο), ο Βασίλης Παναγιωτίδης (κιθάρα), ο Τόλης Καστρίτσης (μπάσο), ο Γιάννης Μιχαηλίδης (ποντιακή λύρα), ο Στέφανος Φίλος (βιολί), ο Δημήτρης Πικροδημήτρης (ηλεκτρική κιθάρα), και από τους Έξοδος Κίνδυνου ο Χριστόφορος Γοραντωνάκης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), η Κατερίνα Τόλια (βιολί) και ο Κώστας Αντωνίου (μπάσο). Υπάρχουν και μερικές ακόμα συμμετοχές οι οποίες δεν έχουν ηχογραφήσει και προς το παρόν δεν μπορώ να τους αναφέρω από την στιγμή που δεν έχω το υλικό τους στα χεριά μου.
5. Πώς βλέπεις να διαμορφώνεται η hip hop κουλτούρα στην Ελλάδα; Σίγουρα είσαι από τα πιο κατάλληλα άτομα να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα μιας και βρίσκεσαι στη ελληνική hip hop σκηνή από τη πρώτη μέρα της.
Aυτή την στιγμή βλέπω να έχουν δημιουργηθεί δυο κυρίαρχες τάσεις από την μια το κλασσικό παλιοσχολίτικο στα πρότυπα των 90′ s και από την άλλη η τραπ που κατά την γνώμη μου κακώς θεωρείται χιπ χοπ καθώς πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό είδος μουσική που τυγχάνει τα φωνητικά του να μοιάζουν με ραπ. Επίσης αυτές οι 2 τάσεις εκτός από την διάφορα τους στον μουσικό τομέα αντιπροσωπεύουν και εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους τρόπους ζωής, ιδεολογίες κτλ.
6. Σε τι θεωρείς ότι υστερούν τα σημερινά groups/ mcs και σε τι υπερτερούν σε σχέση με τους πρώτους εκφραστές της ελληνικής hip hop σκηνής;
Σε αυτό που υπερτερούν τα πρώτα σχήματα χιπ χοπ στην Ελλάδα είναι η πολυμορφία. Δηλαδή το κάθε γκρουπ είχε το δικό του στυλ και εκτός από αυτό πιστεύω ότι ήμασταν και λίγο πιο συνειδητοποιημένοι για αυτό που κάναμε καθώς πριν καν κάνουμε μουσική ξέραμε ακριβώς την ιστορία και την κουλτούρα του χιπ χοπ από που είχε ξεκινήσει και τι αντιπροσώπευε. Πλέον επειδή το χιπ χοπ είναι μόδα είναι φυσικό κάποιος νέος να ασχοληθεί με αυτό είτε γιατί το κάνουν οι φίλοι του είτε γιατί αυτό προβάλλεται χωρίς πραγματικά να το έχει μελετήσει εις βάθος. Σε αυτό που μπορώ να πω ότι υπερτερεί η νέα γενιά λόγω φυσικά και της ανάπτυξης της τεχνολογίας είναι ότι μπορούν να έχουν έναν πιο επαγγελματικό ήχο χωρίς να χρειάζεται να πάνε σε ένα υπερσύγχρονο στούντιο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις που πέρα από αυτό και ξέρουν τι κάνουν, ξέρουν την ιστορία. και έχουν και πρωτότυπες ιδέες τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά.
7. Μετά την επανέκδοση του «Σκληροί Καιροί» και την κυκλοφορία του «Χαρμολύπη 2» ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σου; Υπάρχει περίπτωση να επανεκδοθεί κάποιο άλλο παλιό υλικό;
Πέρα από το » Σκληροί Καιροί» σκέφτομαι να βγάλω ξανά τουλάχιστον το » Σε άλλη διάσταση» και το » Απειλή» σε βινύλιο όταν λυθούν κάποια θέματα με την εταιρεία που κατέχει τα μηχανικά δικαιώματα.
8. Υπάρχει περίπτωση να δούμε στο μέλλον επανένωση των FF.C;
Επειδή δεν ξέρω το μέλλον δεν μπορώ να απαντήσω σε κάτι σίγουρα. Προς το παρόν επειδή είμαι και σε επαφή με τον Κώστα δεν τον βλέπω έτοιμο να κάνει κάτι τέτοιο.
Follow: Σκηνοθέτης