Στο Rapnroll.gr, μίλησε ο Eshos με αφορμή την από κοινού του εμφάνιση με τον Marco Bartoli τις 22 Φεβρουυαρίου στο BUMS. Ο πολύ αγαπητός rapper, με έδρα την Θεσσαλονίκη, “άνοιξε τα φύλλα του” σχετικά με τα επερχόμενα σχέδια του και τον δίσκο του “Λαβύρυθμος” που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλη. Ακόμη μας επισημείωσε τι τον εμπνέει μουσικά και ποιο ήταν το έναυσμα που τον έκανε να ασχοληθεί με την ραπ.
Πες μας δυο λόγια για σένα
– Είμαι ο Eshos, κατά κόσμον Δημήτρης. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια
επαρχιακή πόλη, τις Σέρρες. Από μικρή ηλικία καταπιάστηκα με τη μουσική. Αφού πέρασα από την εκμάθηση μουσικών οργάνων και τη συμμετοχή σε διάφορα σχήματα, κατέληξα -αρκετά νωρίς- στην αποκλειστική ενασχόληση με το rap. Τα τελευταία 10 χρόνια ζω και δραστηριοποιούμαι στη Θεσσαλονίκη, ταξιδεύοντας παράλληλα σε αρκετά μέρη της Ελλάδας για επαγγελματικούς λόγους.

Τι αποτελεί για σένα έμπνευση και ποιες είναι οι δικές σου μουσικές επιρροές;
Γενικά, πηγή έμπνευσης και επιρροή για τη μουσική μου είναι το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, η κοινωνία και οι επαγγελματικές συνθήκες του σήμερα, οι διαπροσωπικές σχέσεις και ταινίες. Σχετικά με τις καλλιτεχνικές μου επιρροές αυτές περιλαμβάνουν αρχικά την αφροαμερικάνικη rap με τα διάφορα ρεύματά της, αλλά και γενικά τη «μαύρη» μουσική. Θα βρεις σίγουρα στην playlist μου μεταξύ άλλων Sean Price, Black Thought, Evidence, Redman, Freddie Gibbs.
Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το ραπ;
Ξεκινώντας τα πρώτα χρόνια με το graffiti και το skate και έχοντας μεγαλύτερο αδελφό με τις ίδιες ενασχολήσεις, δεν άργησα να κολλήσω με αυτόν τον ήχο και να δημιουργήσω και τον δικό μου. Εξ αρχής ήταν για εμένα προτεραιότητα η ομαδική δουλειά, συμμετέχοντας σε διάφορα projects (π. χ. με τους Sigma City, Κριτή και Incognito M.) και έχοντας συνεργαστεί από τότε με αρκετούς παραγωγούς (Primal, Λόγος Απειλή, Sayo, DJ Propo ’88, Σκυλ Bill, Sickside κ. ά.), mc’s και μουσικούς (π.χ. Marco Bartoli, Sadomas, Ήρωας).

Ποια είναι η δική σου γνώμη για την ελληνική ραπ σκηνή αυτή την εποχή;
Όσον αφορά τους beatmakers θεωρώ ότι βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο, ισότιμο με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Όσον αφορά τους mc’s υπάρχει παραγωγικότητα και η ποιότητα ανεβαίνει στα flows, τα styles και το στίχο. Νομίζω, όμως, ότι δεν έχουμε εκμεταλλευτεί αρκετά το funk στοιχείο, κάτι που θα μου άρεσε να ακούω.
Τι προσδοκίες έχεις όταν γράφεις ένα κομμάτι;
Κυρίως γράφω για προσωπική αποσυμπίεση, διότι αυτό μου δίνει ζωτικότητα. Με βοηθάει να βάλω σε σειρά κάποια πράγματα που αποφεύγω στην καθημερινότητα. Μέσω της μουσικής μπορώ να περάσω το σκεπτικό μου σε έναν τρίτο άνθρωπο, με τον οποίο αλλιώς δε θα είχαμε έρθει σε «επαφή».
Τί θυμάσαι από το πρώτο σου live;
Από το πρώτο live μέχρι και το τελευταίο η επαφή με τη σκηνή και τον κόσμο μου δίνει μια ξεχωριστή αίσθηση που διαρκεί και τις επόμενες μέρες. Τα συναισθήματα, τα οποία έχω κρατήσει από το πρώτο μου live είναι άγχος, ένταση και πολύ θετικά vibes.
Μίλησε μας για την συνεργασία σου με τον Μάρκο
Με το Μάρκο γνωριζόμαστε περίπου δέκα χρόνια. Τα τελευταία τρία έχουμε έρθει πιο κοντά σε προσωπικό και μουσικό επίπεδο. Έχει ήδη συμμετάσχει με μια παραγωγή του στον τελευταίο μου δίσκο («Λαβύρυθμος», 2019), στο κομμάτι με τίτλο Rodeo. Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν τουλάχιστον δύο συνεργασίες μας, ενώ στις 22 Φλεβάρη θα ανεβούμε μαζί στη σκηνή του Bum’s στην Αθήνα, μαζί με τους The SiGN, Ραμμένο Άσσο, Mi55t, 211, στα decks τους DJ X-Lib, DJ Crashoverride και warm up DJ set τον Phaser Heartless.
Στον προσωπικό σου χρόνο, τι μουσική ακούς;
Κυρίως ακούω rap. Συχνά κάνω digging, με σκοπό να βρω samples που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και με φαντάζομαι να εμπλέκομαι με αυτά. Αυτή η διαδικασία με κάνει να είμαι ανοιχτός και να ακούω μια γκάμα από είδη. Κάποια από τα είδη που ακούω είναι η jazz, indie, stoner, hardcore.

Μίλησε μας για τον δίσκο σου “Λαβύρυθμος” που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2019.
Ο Λαβύρυθμος είναι ο τρίτος solo μου δίσκος. Στην ουσία πάντα μου άρεσε να αντιμετωπίζω τους δίσκους μου σαν ”βιβλία”, χρησιμοποιώντας και αναπτύσσοντας μια συγκεκριμένη θεματική. Σε αυτή τη δουλειά αφήνω να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που ο ακροατής βάλει να ακούσει το cd ”εγκλωβίζεται” στο λαβύ-ρυθμο του μυαλού και της μουσικής μου. Κάθε κομμάτι είναι σαν ένας διάδρομος, στον οποίο συναντά κανείς χίμαιρες, ροντέο και άβατα πεδία. Στη δημιουργία αυτού του δίσκου συνέβαλαν με beats τους οι Σκυλ Bill, Λόγος Απειλή, Marco Bartoli, Sayo και Primal, οι mc’s Sadomas, Ήρωας, Incognito M., ενώ ο τελευταίος επιμελήθηκε τη μίξη και το mastering. Ο DJ Propo ’88 συμμετείχε, επίσης, με scratches, η ηχογράφηση του δίσκου πραγματοποιήθηκε στα I am Hip Hop Studios και το artwork επιμελήθηκαν οι 3ΜΚ δίνοντας το παραμυθένιο στοιχείο.

Τι έχει ο Eshos στο μυαλό του, όσον αφορά τα επόμενα του σχέδια;
Κάτι που μου έρχεται στο μυαλό πιο πολύ ως στόχος πάρα ως σχέδιο, το να συνδυάσω επιτυχημένα τις υποχρεώσεις του επαγγέλματός μου με τις μουσικές μου κινήσεις. Από εκεί και πέρα, στα άμεσα σχέδιά μου είναι να τελειώσω video clips και συνεργασίες που έχω στα σκαριά. Κάποιες από αυτές σχετίζονται και με γνωστούς καλλιτέχνες από το εξωτερικό που
προς το παρόν δεν θα αποκαλύψω!
Με ποιούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα θα ήθελες να συνεργαστείς;
Η αλήθεια είναι ότι με αυτούς που έχω ήδη, αν και λίγοι, είναι κάποιοι με τους οποίους θα ήθελα πράγματι να είχα συνεργαστεί. Άλλοι καλλιτέχνες, ενδεικτικά, είναι οι Twinsanity, ΔΠΘ, Elephant Phinix, Terrone και RAPTIM.
Πιστεύεις ότι εν τέλει υπάρχει διαμάχη μεταξύ Old School και New School;
Γενικότερα στο ραπ υπάρχουν οι <<διαμάχες>> ως μέρος της κουλτούρας. Πιστεύω πως υπάρχει στενομυαλιά και από τις δύο πλευρές. Πολλές φορές αυτοί που κάνουν new school θεωρούν τον old school ήχο ξεπερασμένο και οι λάτρεις της old era θεωρούν το new school φτηνό και εύκολο. Πιστεύω ότι μπορείς να βρεις και στα δύο καλό και σκάρτο υλικό. Η σκληρή δουλειά, ανεξαρτήτως αισθητικής, στο τέλος αναγνωρίζεται από κάποιον που έχει έστω λίγο ψημένο αυτί.
Τι θα ήθελες να σου φέρει το 2020, προσωπικά και επαγγελματικά;
Υγεία, έμπνευση και καλύτερες απολαβές σε όλα τα επίπεδα!
